dimecres, d’abril 27

Almoines. L'Encontre 2011

Estem en la setmana de Pasqua. Com cada any, el diumenge passat, es va celebrar L'Encontre. A Almoines, aquest acte té la particularitat del vers que una xiqueta dedica a la Verge. Hem intentat conèixer l'origen del vers i des de quan es recita, però no ho hem aconseguit, sembla que va aparèixer en els anys quaranta, després de la guerra civil, introduït pels membres d'Acció Catòlica, encara que no ho tenim contrastat. En el vídeo veiem com ha estat aquest any 2011.

dijous, d’abril 21

El Barça perd la final de Copa a Almoines

El dissabte 20 d’Abril de 2011, la Penya Barcelonista d’Almoines, aprofitant la final de la Copa del Rei entre el Barça i el Reial Madrid, va organitzar un sopar a la Plaça Major d’Almoines amb la projecció del partit de futbol.
Més de 200 persones s’ajuntaren a la plaça per sopar i passar una nit divertida. Però la cosa començà a eixir mal als culés des del primer moment, sembla que el Reial Madrid dominava el principi del partit i el que és pitjor els assistents no es van assabentar perquè algun “manazas” va prémer el botó inadequat i es va perdre la imatge del televisor, provocant el que els aficionats hagueren d'acudir als bars de la plaça per a assabentar-se de com anava el partit. Passats uns deu minuts va tornar la imatge a la pantalla i es va normalitzar la vetlada.
El final és de tots conegut, el Barça va perdre el partit per 1 a 0 i, per tant, no hagué cap tipus de celebració. Això sí, per altres parts del poble, no a la plaça, s’escoltà més d’un coet celebrant la victòria del Madrid.

divendres, d’abril 15

Fa 25 anys. Riuada del Serpis a Almoines en 1986

Tornant a la història mostrem imatges de la riuada que tingué lloc el setembre de 1986. La curiositat està en veure com era la palanca que ens unia al Real en eixe moment i com per moments l’aigua puja el nivell per damunt d’ella.
Per cert, el terme palanca, que utilitzem els almoiners i realers per referir-nos al pont que ens unia, i que de sovint es motiu d’estranyesa per part de la resta de saforencs, ve perfectament definit en el diccionari català-valencià-balear. Diu el diccionari: 2. Passera feta de taulons entre una nau i el moll, o entre les dues ribes d'un riu o torrent (or., occ.); cast. pasarela, puente de palo. En res no guarden pont ne palancha, ne temen a sufferir fret ne calor, Muntaner Cròn., c. 20. Com pont de flors, uneix la terra a l'illa una verdosa i rústega palanca, Canigó II. Ja baixaràs la palanca amb tot repòs i serenitat, Rusiñol Illa 9.