dimecres, de febrer 9

Fa 25 anys. Festa de Sant Antoni

Encara no fa un mes celebrarem la festa de Sant Antoni a Almoines, ara anem a veure com es va celebrar fa 25 anys. En 1986 l’Ajuntament d’Almoines estava governat pels nacionalistes del partit Unitat del Poble Valencià que decidiren, per primera vegada, que la corporació municipal participara activament en la festa. Per això, veiem en el vídeo al concejal Camilo Gregori ajudant en els preparatius. Junt a ell, vint-i-cinc anys més joves, apareixen Toni Malonda, Miquel Pastor, Evaristo Ribes i molts més almoiners junt a altres que desgraciadament ja no viuen, com l’agutzil Pascual Martí o la dona que en eixe moment era l’ànima de la festa, Pepica Gregori (Pepica la Minyona).
En eixe any, la pujada a la biga del pollastre va ser especial. No van aparèixer, no sabem perquè, els quintos que tenien que pujar a pel pollastre i pernil que hi havia dalt de la biga. Davant el desconcert que es va produir a la plaça, s’animaren uns quants almoiners, que ja havien pujat la biga uns quants anys abans. Toni Malonda no podia imaginar, quan de matí ensabonava la biga, que tenia que ser ell el que la tenia que pujar. Es veu com l’ajuden, Manolo Pons, Salvador Bataller (Saoret de Palma), Pep el Zurdo i més gent que es trobava a la plaça.


En cada entrada que fem al blog sobre la festa de Sant Antoni li dediquem un vídeo als dolçainers que posen la música a la festa. En aquesta ocasió es tracta d’un únic músic acompanyat per un tabaleter. Aquest dolçainer, Josep Malonda Sanchis, d’Oliva, és possiblement el saforenc que més a fet pel ressorgiment de la dolçaina a La Safor. Ell va ser dels primers que van ensenyar a tocar l’instrument a la comarca. A Oliva, on ha estat director de la Banda de Música i del Cor, ha estat homenatjat per la seua dedicació a la música, però, per a nosaltres els almoiners té un sentiment especial ja que va ser mestre, i molt estimat, a les escoles d’Almoines bastant temps, i per al que escriu aquestes línees més encara ja que manté amb ell una amistat que dura ja 50 anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada