dimarts, de març 10

Les Ames de Casa d'Almoines visiten Mirambel i Cantavieja

Després de visitar La Iglesuela del Cid, les Ames de casa d'Almoines i acompanyants, es van desplaçar en primer lloc a Mirambel i a continuació a Cantavieja on van menjar i després de fer una passejada pel poble van iniciar la tornada a Almoines. Un resum de tot açò es veu en el següent vídeo.

 
Mirambel es troba en la província de Terol dins de la comarca del Maestrazgo. Visitaren, entre altres coses:
Centre històric: És un dels conjunts arquitectònics més importants d'Aragó. En 1980 tot el casc urbà de va declarar BIC per ser «vila carregada d'història, conservant íntegrament el recinte emmurallat i les notables construccions, sense alterar la imatge i l'ambient Medieval» i va rebre en 1981 la Medalla d'Or d'Europa Nostra per les tasques de restauració, que va lliurar personalment la reina Sofia de Grècia, a la qual se li va concedir el títol de "filla adoptiva de Mirambel".
Muralles: Envolten totalment la vila i en part estan ocultes per les cases adossades a les mateixes,14 excepte en la parteix nord, en què estan totalment visibles. Part de les muralles van ser construïdes pels cavallers *templarios, i en els seus temps existien almenys cinc torres, de les quals queden dues en l'actualitat, ambdues en la parteix nord. Les muralles voltaven totalment la població medieval, que posteriorment va créixer al llarg de l'actual carrer Major. Entre els accessos destaca el Portal de les Monges, amb la seua decoració de gelosies de guix.14
Convent de les Monges Agustines: Se sap que en 1342 es va donar permís per a reconstruir una ermita extramurs de la vila. En 1413 el Justiciable Bayle i uns altres havien incorregut en excomunió per haver derrocat l'ermita a fi de construir una part de les muralles. A l'abril de 1564 la vila va cedir en usdefruit la nova ermita per a fundar el convent de les religioses Agustines i el 15 d'abril d'aqueix any va prendre possessió la seua fundadora, procedent de València. En 1789 la vila va cedir el domini directe de l'ermita. L'església de Santa Catalina Màrtir és de dimensions regulars encara que ben ornamentada, estant annexa al convent i casa que van anar l'antic hospital. L'altar major de l'església obeeix a l'ordre salomònica.
 
Cantavieja està situada a Terol en el límit amb la província de Castelló i és la capital de la comarca del Maestrazgo.

L'antic casc urbà de Cantavieja compta amb una estructura medieval i està declarat conjunt històric-artístic des de 1981. Destaca la plaça porticada, dedicada a Crist Rei, on s'alcen els edificis de l'església i l'Ajuntament. Al gener de 2014, Cantavieja va entrar a formar part de l'Associació «Els Pobles més Bonics d'Espanya», gràcies al títol obtingut en la Fira Internacional de Turisme de Madrid (FITUR). Aquest títol es va fer oficial el 3 d'abril d'aqueix mateix any, sent inclòs dins d'una llista de 24 pobles espanyols que gaudeixen d'aquest reconeixement.
L'Església Parroquial de l'Asunción de La nostra Senyora és un temple barroc de gran grandària construïda en maçoneria. Té tres naus, cobrint-se la central amb volta de mig canó amb llunetes. La torre es troba als peus i té dos cossos octogonals superiors amb rematada piramidal; en els cossos inferiors destaca el pas del carrer per sota de la torre.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada