dijous, de març 5

Excursió de les Ames de Casa d'Almoines a Sant Mateu

El dissabte 28 de febrer i diumenge 1 de març de 2015, l'Associació d’Ames de Casa d'Almoines visitaren les poblacions valencianes de Sant Mateu i Morella el dissabte i les aragoneses, La Iglesuela del Cid, Mirambel i Cantavieja, el diumenge.
En el següent vídeo veiem un resum del que van visitar en Sant Mateu.


 
A Sant Mateu, capital històrica del Maestrat, en primer lloc, a més de pegar un mosset en la Plaça Major, van visitar, entre altres, els següents monuments:
L'Església Arciprestal: monument clau de l'arquitectura gòtica a la Comunitat Valenciana, reconegut com Bé d'Interès Cultural. Els seus elements principals són: portada romànica (s.XIII), nau gòtica (s.XIX-XV), porta lateral gòtica i torre campanar (s.xv), capella de la Verge dels Àngels (s.XVII) i capella de la Comunió (s.XVIII) o de Sant Clement Martir. L'interior de l'Església està carregada de finestrals, figures i escuts esculpit en pedra en les capelles dels nobles comerciants de la llana que van pagar la construcció de l’0esglèsia. Conté un museu parroquial en la qual es conserven nombroses relíquies entre les que destaquen, un calze del Papa Lluna i una creu processional.
La portada romànica presenta uns capitells llaurats en pedra que representen escenes de l'antic testament, Adán i Eva, fulles aquàtiques i l'escena del sopar de Herodes quan se li va decapitar a Sant Joan Baptista. Aquesta escena l’esculpien en els seus monuments religiosos l'Ordre dels Hospitalaris, nomenats també els santjoanistes o de Sant Joan de l'Hospital; ara es denomina de Malta.


Església de Sant Pere i Sant Pau: és la més antiga de la vila i la seua ubicació està en el qual va ser primitiu nucli de la població. És d'estil romànic en el seu interior i, durant el segle XVIII la Confraria de la Verge dels Dolors formada per la gent més noble de la vila, van modificar el frontispici de l'Església aportant un estil renaixentista, en el seu interior afegits barrocs i la construcció d'un campanar. Últimament s'ha rehabilitat totalment el seu interior, llevant el barroc existent i retornant-li la seua arquitectura com a l'origen es trobava.

Església i Convent de les Agustines: El convent es va crear en 1590 amb monges de la congregació de Mirambel. La part posterior del convent abraça amb els seus murs una de les antigues torres de les muralles coneguda com la torre de la Vedella o de l'Hospital. La congregació ha estat sense interrupció des de la data de la seua fundació, excepte el breu període de la Guerra Civil Espanyola, que el convent va ser expropiat per la Confederació Nacional del Treball (CNT) i expulsades totes les Monges Agustines. En finalitzar la Guerra Civil Espanyola, van tornar de nou al convent.

Campanar dels “Dominicos”: També conegut com a Campanar de les Llàstimes és una torre datada aproximadament en 1737. Única resta del convent de Sant Doménec, fundat en el 1360 en el govern del Maestre de Montesa Pere de Thous, que va dirigir personalment les obres. El convent va presidir diversos capítols de l'Ordre dels *Dominicos” de tota la Corona d'Aragó, era dels més importants del Regne de València, tenia una església gòtica i grans claustres d'estil gòtic. En aquest convent, va pernoctar en diverses ocasions Sant Vicent Ferrer quan es dirigia a Lleida. Les nombroses guerres que va patir Sant Mateu en el segle XIX van acabar amb el gòtic més representatiu, encara que es va salvar de la destrucció per servir de torre de guaita a les tropes que van assetjar Sant Mateu durant les guerres carlistes i de la desamortització de Mendizábal de 1835.

El Palau Borrull: Va pertànyer a la noble família dels Borrull. Des de 1883 a 1892, es va instal·lar en ell l'Audiència d'Assumptes Criminals del Partit Judicial de Sant Mateu, fet aquest que condiciona el nom pel qual es coneix popularment aquest edifici. Aquest palau està datat en el segle XV. Presenta una àmplia façana de carreus de composició simètrica juntament amb una porta d'accés situada sota un gran arc. És seu del Museu Municipal de Sant Mateu
Muralles: Monument declarat Bé d'Interès Cultural i mostra més important d'arquitectura militar existent en la població. Sant Mateu estava emmurallat i posseïa vuit portals. Les muralles de Sant Mateu, van suportar dos setges importants i fins al segle XVIII va ser inexpugnable. Durant el segle XIV van ser reforçades pel 3er. Gran Maestre Pedro de Thous, i van suportar els setges de 1649 i 1705. Finalitzada la guerra de Successió es van destruir quasi tot el llenç de muralla com a càstig per haver apostat Sant Mateu pels austriacistes. Durant les guerres carlistes es van destruir tots els portals existents i zones emmurallades.

Les Presons: Edifici en el qual va estar situat el primer ajuntament medieval de la població (el Consell). El Palau va ser destruït i solament van quedar els soterranis i masmorres. En els seus millors moments sent Consell de la Vila, va albergar durant quatre vegades les Corts del Regne de València.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada